Professionaliteit binnen de vereniging
(door Paul Molenaar)

Terug

Ik krijg nog al eens de vraag van mensen, soms ook kleine mensjes, wat ik naast tafeltennistrainer eigenlijk voor werk doe. Het kan toch niet zo zijn dat je alleen maar tafeltennistrainer bent?

Sinds augustus 2009 kan ik echter zeggen dat ik fulltime met tafeltennis bezig ben.
Voor een groot deel doe ik dit in Amsterdam, daar ben ik ''combinatiefunctionaris'', en werk voor de gemeente Amsterdam. Daarnaast geef ik natuurlijk trainingen en begeleiding voor TTV A-Merk.

Een combinatiefunctionaris werkt voor scholen en sportverenigingen, maakt verbindingen hiertussen en zorgt ervoor dat de sportvereniging en school meer eenheid wordt. De schoolgaande kinderen kunnen dan direct na schooltijd sporten, in eigen en veilige vertrouwde omgeving dicht bij huis. Soms in eigen gymlokaal van de school, andere keer bij de vereniging vlakbij de school.
In Amsterdam heb ik ongeveer 65 collega's die hetzelfde werk doen, maar dan voor andere sporten zoals voetbal, volleybal, badminton, squash, handbal, korfbal, streetdance, judo, kickboksen, turnen, atletiek, enz.

 

Wat houdt dit eigenlijk concreet in?

In praktijk betekent het dat ik ongeveer 3 a 4 maal per week naar Amsterdam ga om kennismakingslessen te verzorgen op basisscholen, in de omgeving van tafeltennisvereniging met jeugd. Op dit moment vooral bij United Oost in Watergraafsmeer, en AMVJ in Zuideramstel.
Hier geef ik ook naschoolse trainingen, direct aansluitend aan schooltijd. Dit voor de kinderen die enthousiast zijn geworden tijdens mijn kennismakingslessen, en vaker willen gaan trainen.
Naast dit uitvoerend werk, doe ik ook veel co÷rdinerend werk, organiseren en planningen maken.
Zo geef ik verenigingen ondersteuning, probeer veel aan ledenwerving te doen, door de leerlingen met tafeltennis in aanraking te laten komen. Ik laat zien dat tafeltennis een sport is, waar je veel in kan geven, en door trainingen steeds beter kan worden.
Op dit moment ben ik ook bezig met ontwikkeling van Amsterdamse scholierentoernooien voor schoolteams. In verschillende stadsdelen worden hier voorronden voor gehouden, naderhand wordt er dan gestreden met de beste teams om het Amsterdams Kampioenschap voor scholierenteams.
Hiervoor leg ik veel contacten met stadsdelen, sportbuurtwerkers, beleidsmedewerkers van gemeente Amsterdam enzovoort.
Later in het voorjaar, richting zomer ga ik me ook bezig houden met het project ''buitentafeltennis''.
In staddeel Bos en Lommer worden permanent een aantal buitentafels neergezet op pleintjes, bij scholen, en andere speellokaties. Hier moeten ook projecten gaan lopen, zodat de jeugd ook buiten gaat tafeltennissen, eventueel met aangepaste materialen.
Dit moet dan ook weer gekoppeld gaan worden aan de vereniging daar in de buurt.

 

Beroepskrachten binnen de vereniging

Zo brengen we met zijn allen een stukje professionaliteit binnen de vereniging. Daar waar vrijwilligers in de vereniging keihard nodig zijn om de boel draaiend te houden, is het ook goed om ondersteuning te kunnen geven met betaalde krachten. Vooral daar waar het gaat om opleiding binnen de vereniging is nog veel te verbeteren. Er is dringend kader nodig om gestructureerde trainingen neer te zetten, zodat jeugd door gediplomeerde trainers opgevangen wordt en in een breed perspectief groot worden gebracht met sport en verantwoord leren bewegen.
Zo heb ik ook contacten me ROC Sport en Bewegen, waar leerlingen van 15, 16 jaar op deze school kunnen gaan kiezen om tafeltennis specialisatie te doen , stages gaan lopen bij trainingen, en straks ook zelfstandig les kunnen gaan geven.
Een mooie uitdaging!!

 

 

Meer informatie?

Bel of mail naar:
Paul Molenaar
trainer TTV A-Merk
Combinatiefunctionaris Tafeltennis Amsterdam
0229 - 261799
06 - 46552484
pjm@quicknet.nl

 Geplaatst op 28-2-2010  

Paul Molenaar is op twaalfjarige leeftijd (in 1974) lid geworden van A-Merk ( toen nog Tjap Tjoy). In de jaren '80 begon hij met het geven van trainingen. Zie ook onze pagina over de jaren '80.
Later ging Paul ook training geven bij andere clubs, maar vanaf september 2006 is hij uitsluitend bij A-Merk werkzaam als hoofdtrainer.

 

 

Naar startpagina