Tafeltennisvereniging  TTsport/A-Merk
Home  Wie zijn wij  Vereniging  Senioren  Jeugd  Archief

Tafeltennis historie in Blokker

De eerste slagen tafeltennis dateren al ver voor het 20-jarig jubileum van A-merk, ja zelfs al het dubbele daarvan. In augustus 1950 is in Blokker de TTV "Tempo" opgericht. Deze vereniging kwam voort uit de toenmalige jeugdbeweging, die in de oude kolfbaan van het Gouden Hoofd huisde. De eerste leden waren Jan en Karel Degeling (oprichters), Frans Degeling, Arie Tiet en Nic Manshanden. De cracks van toen waren o.a. Theo van Diepen en Cor Mak (de opa van oud jeugdlid Linette Mak) alsmede even later Jan Schouten (de vader van Jaap) en Joop Mak, de huidige Rabobank direkteur.

Een jaar later werden de eerste jeugdleden aangenomen, nl. Tinus Degeling, Jan Sachs en Piet de Boer. De eerste tafel is zelf gemaakt van 20 mm berkenmultiplex (kosten f 100,-) en voor f 5,- door de plaatselijke schilder geverfd en voorzien van lijnen. Het speellokaal werd gevonden in de gymzaal van de St. Jozefschool achter klooster Bethlehem. Als het koud was moesten we zelf de kachel aanmaken met papier, houtjes en evt. een kooltje er bij.

Het tafeltennis ging toen allemaal op z'n boerenfluitjes, trainers waren er niet, maar door goed te kijken bij de grote broer DISNIE uit Hoorn, met grote namen als Adrie Beukman, Flip Visser en Henk Langius, etc ging het al snel beter. Bij de Westfriese kampioenschappen (zonder Disnie) in de jaren 52/53 gingen bijna alle prijzen mee naar Blokker. In de competitie werden we:

kampioen in de 4e klas in 1950,
kampioen in de 3e klas in 1951,
kampioen in de 2e klas in 1952.

De promotie wedstrijd naar de 1e klas werd helaas met 6-4 verloren van het Helderse I.V.A. Daar speelde toen Piet van Oeveren in mee, die vorig jaar nog algemeen kampioen was bij de veteranen. Ik zelf werd in 1952 clubkampioen van Tempo en eerste in de 4e kl. op de WF kampioenschappen. In 1953 won ik de tienkamp 4e klas en werd eerste in de 4e klas van de afdelingskampioenschappen NHNK in 1954.

Er werd trouw elke woensdagavond gespeeld. Op een keer bleek de gymzaal bezet door de voetbal en konden we gewoon vertrekken. Na veel zoeken kwamen we terecht in het arbeidslokaal van de V.G.L.O.school aan de Noorderdracht. Dat was verre van ideaal, want je bleef maar balletjes zoeken onder tafels en stoelen, die langszij stonden. Ook bij de competitie-uitwedstrijden was het lang niet zo, als wat je nu aantreft: vaak slechte tafels en verlichting, weinig ruimte, gladde dansvloeren in café's, geen douches en steeds maar ballen zoeken onder tafels, stoelen, piano, etc.

De competitie werd altijd op zondagmiddag afgewerkt. Dat moest ook wel, want je reisde toen nog uitsluitend met het openbaar vervoer. Zo had je altijd al een slechte verbinding met Den Helder via Heerhugowaard, dat kon best 1,5 uur duren. Door het wegvallen van veel leden is in 1958 het Tempo van het eerste uur opgeheven. Ik zelf heb toen enkele jaren gespeeld bij Z.T.V. in Zwaag.

Begin 1960 is Tempo weer opgericht en werd in korte tijd weer een bloeiende vereniging met veel nieuwe spelers. Na 3 jaar kochten we 2 nieuwe tafels voor f 500,-. Het geld werd door zelf-supporting bij elkaar gesleept via oud ijzer ophalen en fruit inpakken bij de veiling Op Hoop van Zegen. Hiermee verdienden we toen f 1.250,-. Een hoogtepunt was toen het organiseren van de Afdelingskampioenschappen in 1966 in de veilinghallen van Blokker. De veilingkistjes werden als afscheiding gebruikt en dienden tevens als kleedkamers. Er was vanuit de hele regio een grote belangstelling. Het was een zeer geslaagd toernooi, dankzij een puike organisatie. De verenigingsprijs ging naar Reactie uit Alkmaar, 2e was Tempo uit Blokker en D.S.S. uit Alkmaar werd derde. Ik zelf werd driemaal achtereen afdelingskampioen in de 2e klas (in 1965, 1966 en 1967) en mocht de wisselbeker voorgoed mee naar huis nemen. Dit Tempo heeft het tot en met 1968 volgehouden.

Piet de Boer (geschreven in 1994)
  
Facebook Instagram