Terug

Informatie voor beginnende spelers


Inleiding  

Op deze pagina staat informatie voor beginnende tafeltennissers en personen die interesse hebben in deze sport.

 

Tafeltennisfeiten

Tafeltennis is:

 •   na voetbal de meest populaire sport ter wereld;
 •   door bijna iedereen te spelen tegen een geringe prijs en bij elk weertype;
 •   uitstekend voor hand/oog coördinatie;
 •   aanpasbaar voor mensen met een handicap;
 •   een goede oefening voor mensen van 8 tot 88.
   
  bron: website TG-enterprises (facts and figures).
 •  

  Basisbeginselen

  Tafeltennis is een spel/sport, waarbij een tafel als speelveld wordt gebruikt, met (spel)regels die min of meer overeenkomen met die van tennis. Even als het traditionele tennis kan tafeltennis worden gespeeld door twee of door vier personen (enkelspel en dubbelspel). Een net, gespannen over de tafel, verdeelt het speeloppervlak in twee helften. Voor het slaan van de bal gebruikt men kleine rackets (bats).

  Het spel begint telkens met de opslag: de serverende speler slaat de bal eerst op zijn eigen helft waarna de opspringende bal in het veld van de tegenstander dient te stuiten; daarna dient de bal, na steeds één keer stuiten, rechtstreeks over het net in het veld van de andere speler te worden gespeeld. Een fout van een speler betekent een punt voor de andere speler. Na twee opslagen wisselt men van opslag (vanaf stand 10-10 wordt na elke opslag gewisseld). 

  De 'game' wordt gewonnen door degene die 11 punten behaalt met ten minste twee punten voorsprong op de tegenstander (bedraagt het verschil één punt, dan wordt er doorgespeeld totdat het verschil tot twee is opgelopen). Een 'set' bestaat uit 3 (best of five) gewonnen 'games'. Tijdens een competitie-'match' bestaat een team uit 3 spelers, welke gezamenlijk 10 'sets' spelen waarvan één dubbelspel.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Naar startpagina