.

 

 Competitie spelen bij A-Merk

Tafeltennis is een zeer veelzijdige sport. Naast een goede conditie en goede reflexen, moet je zeer goed opletten en je ook goed kunnen concentreren. Het celluloid balletje kan letterlijk bol staan van het effect (topspin, backspin of zijspin) en een hoge snelheid hebben. Als je de bal wilt retourneren is het dus zaak dat je goed kijkt wat je tegenstander doet, en dat je op tijd je antwoord klaar hebt. Ook de materiaalkeuze is belangrijk. De hoeveelheid van het effect en de snelheid van de bal zijn mede afhankelijk van het "materiaal" waar je mee speelt. Zo zijn er rubbers waar je veel effect en snelheid mee kunt geven en rubbers die het spel "dood" kunnen leggen.

Als je dit allemaal wilt meemaken dan is er de mogelijkheid om te tafeltennissen in competitieverband. TTV A-Merk is aangesloten bij de Nederlandse Tafeltennis Bond (de NTTB) en neemt met een aantal teams aan de competitie deel in de afdeling Holland Noord (Regio Noord). Het competitiejaar is verdeeld in twee helften. De najaarscompetitie loopt van september t/m december en de voorjaarscompetitie loopt van januari t/m april. 's Zomers ligt - net als bij het voetbal - de tafeltenniscompetitie stil.

 

Competitie spelen doe je in een team dat uit drie spelers bestaat. Het samenstellen van de teamindeling gebeurt altijd in overleg met de spelers zelf. Een team kan ook uit meer dan drie spelers bestaan, maar er spelen er altijd maar drie. Als je bijvoorbeeld niet alle wedstrijden wilt spelen, kun je de voorkeur uitspreken om met z'n vieren in een team te gaan. Wanneer je in een team bent ingedeeld, kom je met 5 andere teams van andere verenigingen in een poule van 6 teams. Deze 6 teams spelen een keer uit en een keer thuis tegen elkaar. In totaal dus 10 wedstrijden. Als je kampioen wordt in je poule, promoveer je naar een hogere klasse. De laatste - of in sommige gevallen ook de voorlaatste - van de poule degradeert naar een lagere klasse. Aangezien je twee competities speelt per jaar, kun je dus 2 keer kampioen worden. Maar degraderen kan natuurlijk ook.

Elke speler speelt 3 enkelpartijen. Als ieder 1 maal gespeeld heeft, wordt er door twee spelers van elk team gedubbeld. Vaak zijn dit spectaculaire wedstrijden. De sfeer op een competitieavond is ronduit gezellig. Na 10 - soms fanatiek gespeelde - wedstrijden is het leuk napraten en nazitten en wat nadrinken aan de eigen bar.

Onze afdeling kent een aantal competitie klassen. De 1e klasse is het hoogst haalbare. De kampioen daarvan mag deelnemen aan de landelijke competitie. Zo hoog speelt A-Merk momenteel niet, maar een aantal jaren geleden hadden we nog een team dat landelijk speelde. Tegenwoordig spelen onze teams in de 1e tot en met 6e klasse.

 Tekst Paul Visser, aangepast maart 2010  

 

  Naar boven
 
 
 

Naar startpagina